Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Στο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ της ΟΞΥΑΣ

«Πρωί-πρωί με τη δροσούλα», δηλ. κατά στις 10:00 φύγαμε από το Γαρδίκι με προορισμό την Αθήνα. Πρώτος σταθμός στη βρύση του Αρβανίτη στο δάσος της Οξυάς. Δροσιστήκαμε, κάναμε και την ...ανάγκη μας, και προχωρήσαμε για ψηλότερα.




Σε λίγο φτάσαμε στο ορειβατικό καταφύγιο της Οξυάς, Είναι σε υψόμετρο 1750 μ. Ήταν κλειστό βγάλαμε τις καθιερωμένες φωτογραφίες και προχωρήσαμε προς την κορυφή του βουνού, Δρόμος δεν υπήρχε απλά ανεβαίναμε στην γυμνή από βλάστηση πλάγια.




ΚΟΡΥΦΗ ΟΞΥΑΣ υψ.1975 μ.

Από εδώ είδαμε τα βουνά της Πελοπονήσου, το Βελούχι, την Όθρυ και αχνοφαίνονταν βουνά της Θεσσαλίας. Δυτικά μας ξεκινούσαν τα Κράβαρα. Δεξιά κι αριστερά –στη κορυφογραμμή – πέτρες στιβαγμένες, χαρακώματα, υπολοίματα, από τον εμφύλιο.





Ο εξάδελφος, ο Θανάσης κι εγώ, μεσα στη καλή χαρά. Αλληλοφωτογραφηθήκαμε, τραβήξαμε και video και κατηφορήσαμε για Γραμμένη Οξυά-Αρτοτίνα.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"